• Kampányolj az etikus forráshasználat mellett!

    2014 októberére, az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjára készülődve a Könyvtárostanárok Egyesülete pályázatot hirdetett a diákok számára. 

    A pályázat idei témája: Kampányolj az etikus forráshasználat mellett!

    A 8.b osztállyal elkészítettük a saját kampányunkat. A kampányunk része egy plakát, egy kiadvány és egy üdítős poharakra tehető papírszalag. Az elkészült munkát bemutattuk a 8.a osztály tanulóinak. A kampány kiírása a KönyvtárostanárokEegyesületének oldalán olvasható.



    A 8.b osztályosok kampányának bemutatása
    A kampányunk része egy plakát, egy kiadvány és egy üdítős poharakra tehető papírszalag. A kampányunkat terveink szerint az osztályfőnöki órákon lehetne bemutatni a 7. és 8. osztályosoknak. Az osztályfőnöki órák tanterv szerint egyik témája lehet a szellemi tulajdon, forráshasználat, internetezés.
    Fontosnak tartjuk, hogy minél több formában, több helyen megjelenjenek az általunk összeállított információk. Lesz aki a plakátot, más a kiadványt és a büfébe járók, a poharat fogják észrevenni. Az egyik dolog talán elirányítja a figyelmet a másikhoz is. A szóróanyagok mellett pedig egy személyes ismertető, bemutatás még hatékonyabban felhívhatja a figyelmet a témára.

    A plakát


    Nehéz megtalálni azt a helyet, ahol tényleg megnézik a plakátokat, kitett szóróanyagokat a diákok. A tervezési időszakban a beszélgetéseinkből az derült ki, hogy a tanulók az iskola bejárati ajtajára kihelyezett plakátokat szokták megnézni. Ezt látják reggel iskolába jövet és hazafelé menet is. A szülők is láthatják az itt lévő plakátokat. Egyébként a folyosókra, termek mellé kitett anyagokat nem igazán figyelik a diákok. Arra jutottunk, hogy az elkészült plakátunkat a megvalósítás esetén biztosan a bejárati ajtóhoz helyeznénk ki.



    A plakát központi részét alkotják a háromszög alakú nyilak. Ezeken a téma főbb fogalmait tüntettük fel. Kinyithatóak, kibonthatóak és belől bővebben lehet az adott fogalomról olvasni. A Kattanj rá! mondatot választottuk a kampányunk szlogenének. A mai tizenéves korosztály a digitális korba nőtt bele, természetes számukra a számítástechnika, az internet. Viszont a témát érintő alapvető jogokkal, kötelességekkel, biztonsági tudnivalókkal szinte egyáltalán nincsenek tisztában. Mivel alapvetően rá vannak „kattanva” az internetre és a digitális eszközökre, a Kattanj rá! szlogennel próbáljuk felhívni a figyelmet a téma fontosságára. A plakáton még feltüntettünk három, a csapat által megfogalmazott figyelemfelkeltő mondatot. A plakát szélén olyan honlapcímeket tüntettünk föl, ahová, ha tovább kattintanak, még több információhoz juthatnak.  
    További részletes képek találhatóak a Galériában.

    A kiadvány
    A három kismalac és a farkas című népmese átirataként készítettük el A három kismalac a neten című mesét. A szöveget tűfilccel rajzolt képek illusztrálják. Ezt egy A/5-ös méretű kiadvány formájában juttatnánk el a kortársakhoz. A szlogenünknek megfelelően a Kattanj rá! címet kapta. A címoldalon három fontos gondolat kapott helyet, melyek a plakáton is olvashatóak. A tanmesével a kisebbeket is meg lehetne szólítani. Elképzeléseink szerint a kiadványnak lehetne folytatása, újabb számokat lehetne készíteni, hogy ne csak egyszeri alkalomra szóljon a kampány. Tennénk belőle a könyvtárba, illetve mindegyik szintre az épületben. Elsősorban azonban az osztályfőnökökön keresztül terjesztenénk. Illetve, ha mi tartanánk az órát, a foglalkozást, akkor mi adnánk belőle a tanulóknak.
    A kidvány  online elérhető.

    A pohár
    Készítettünk a büfében kapható pohárra tehető papírszalagot. A büfénél szinte minden tanuló megfordul időnként. Itt finom forró tea kapható a téli időszakban, illetve az üdítő is kérhető ilyen 3 dl-es pohárban.  Azért, hogy az átforrósodó papírpohár ne égesse meg a tanulók kezét, egy papírszalagot lehetne rátenni. Erre két mintát terveztünk a mesénk képeivel. Egy színes kép biztosan mindenkinek feltűnne a poharakon. Ennek segítségével irányítanánk a figyelmet a plakátra, a kiadványra is és mindezek segítségével a kampányunkra.




    Az elkészített anyagainkat, kampányunkat bemutattuk iskolánk 8.a osztályának egy osztályfőnöki óra keretében. Az óráról felvétel készült, az összefoglaló az iskola Youtube csatornáján nézhető meg.

    A kampányt összeállították: Ács Zsófia, Bacsó Vanessza, Csizmadia Gábor, Farkas Réka, Frankó Izabel, Gombos Imola Kim, Gulyás Ármin, Hadnagy Orsolya, Jáger Balázs,, Molnár Eszter, Sebők Panna, Seres Vivien, Simon Gréta, Turzó Nóra iskolánk 8.b osztályos tanulói.

    Felkészítő: Németh Szilvia, könyvtárostanár
    (Rókusi Általános Iskola, 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 37.)